T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / KORGAN - Çayırkent Çok Programlı Anadolu Lisesi

YKS Sınavı öncesinde neler yapmalıyız?

Değerli Öğrencilerimiz;

YKS için uzun bir maratonun son dönemecine girdiğiniz bu süreçte sizlerin kaygılarını ve telaşını anlıyoruz. Hayal ettiğiniz başarılar, koyduğunuz hedefler, olmak istediğiniz kişi için bu sınavda elde edeceğiniz başarı sizlere birçok kapı açacaktır. Sizlere bu kapıları nasıl açacağınızı göstermek ve bu yolda yanınızda yürüyüp size destek olmak adına sınav için kalan sürede neler yapmanız gerektiğine dair bilgiler paylaşacağız.

Değerli Öğrencilerimiz;

YKS için uzun bir maratonun son dönemecine girdiğiniz bu süreçte sizlerin kaygılarını ve telaşını anlıyoruz. Hayal ettiğiniz başarılar, koyduğunuz hedefler, olmak istediğiniz kişi için bu sınavda elde edeceğiniz başarı sizlere birçok kapı açacaktır. Sizlere bu kapıları nasıl açacağınızı göstermek ve bu yolda yanınızda yürüyüp size destek olmak adına sınav için kalan sürede neler yapmanız gerektiğine dair bilgiler paylaşacağız.

Sınava kalan bu 23 günlük zaman dilimi çok önemlidir. Bu süreçte artık yıl boyunca yaptığınız çalışmaların verimini almak ve sürekli soru çözerek çalıştığınız konuları pekiştirerek eksiklikleri görüp tamamlamanız gerekmektir.

SINAVDAN ÖNCE

*      Bol soru çözümü ve denemeler ile birlikte yanlışlarınızı görüp bu konularda geriye dönük tekrarlar yapmanız yine aynı hataları yapmanızın önüne geçecektir.

*      Kendiniz çözüme ulaşmadığınız noktalarda öğretmenlerinizden mutlaka destek almalısınız.

*      Deneme çözerken süre tutmalı, gerçek sınava en benzer şekilde bir ortam oluşturarak çözmelisiniz.

*      Sınava az kaldığından kısa notlar tutup genel tekrarlarınızı daha pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

*      Günlük çalışma saatlerinin arttırmaya çalışın. Bunu yaparken dinlenmenize, beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat edin.

*      Birbiriyle benzer dersleri peş peşe çalışmak yerine farklı türdeki derslerle beraber çalışın. Örneğin matematik çalıştıktan sonra Türkçe çalışın.

*      Yapamayacağınızı düşündüğünüz derslere karşı önyargılı davranmayın. Dersin içeriğinde yer alan konulardan sizin için çalışması ve anlaması daha kolay olacak konuları belirleyin. Bu şekilde birkaç net bile yükseltmeniz sizi yüzlerce kişinin önüne geçirecektir.

*      Çözdüğünüz soru sayısını arttırın. Olabildiğince farklı kaynaklardan çeşitli soru türlerini görmeye çalışın.

*      Zamanı iyi planlayın. Bu şekilde gün içinde hem kendinize hem de ders çalışmanıza yeterli vakti ayırabilirsiniz.

*      Çok çalışmak her zaman verimli çalışmak anlamına gelmez. Doğru yöntemler ve teknikleri kullanarak ders çalışın.

*      Dikkatiniz dağıldığında daha iyi odaklanmak adına kısa aralar verin.

*      Deneme ya da soru çözerken olabildiğinizde yerinizden kalkmadan ve bir şeyler yiyip içmeden çalışın. Bu şekilde hem dikkatinizi dağıtmamış hem de daha verimli çalışmış olursunuz.

*      Televizyon, bilgisayar ve telefon gibi sizi zihinsel olarak yoracak ve zamanınızı boşa harcayacak aletlerden uzak durmaya çalışın.

*      Sizi olumsuz etkileyecek ortamlardan ve durumlardan kaçının. Sağlıklı bir ruh haline sahip olmak sınavda daha başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.

*      Sınavdan önce uyku düzeninize dikkat edin. Erken uyuyup erken uyanmaya çalışın. Bu şekilde sınav sabahı daha dinç olacaksınızdır.

*      Sürekli sınavla ilgili konuşmak kaygınızı yükseltecektir. Bu nedenle sınav hakkında konuşmak yerine hedefinize odaklanın ve size moral verecek konular üzerinde durun.

 

SINAV GÜNÜ

 

*      Sınav günü kahvaltınızı mutlaka yapın. Ağır ve sizi rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durun. Aksi takdir karnınızın aç olması sınavda dikkatinizi toplamanıza engel olacaktır.

*      Sınav günü kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler tercih edin.

*      Sınav günü evden çıkmadan belgelerini tekrar kontrol edin ve eksiksiz olmasına dikkat edin.

*      Sınav saatinden önce sınava gireceğiniz yerde olun.

*      Hafif düzeyde heyecan sorun oluşturmayacaktır. Ancak aşırı heyecan sınavda sizin soruları çözerken hata yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle zaten bu süreçte elinizden geleni yaptığınızdan olabildiğince sakin kalmaya ve kendinize motive edici sözler söylemeye çalışın.

 

SINAV ANI

 

*      Sınavda size gözetmenlik yapan öğretmenlerinizi dikkatlice dinleyin.

*      Size dağıtılan kitapçığa göz atın. Eksik sayfa, baskı hatası varsa bunu gözetmen öğretmene bildirin.

*      Daha önce deneme çözerken elde ettiğiniz stratejileri kullanarak en iyi olduğunuz dersten başlayın. Bu şekilde zamanı daha verimli kullanabilirsiniz.

*      Soruları dikkatli bir şekilde okuyun. Soru köklerine dikkat edin.

*      Tüm şıkları okuyun. Çeldirici şıklar sizi yanılgıya düşürüp yanlış yapmanıza neden olabilir. Bazen tüm şıklar doğru olabilir ve içlerinden en doğru olanı isteyebilirler.

*      Uzun sorularda daha fazla ipucu olabilir. Bu nedenle bu sorular sizleri korkutmamalıdır. Bu ipuçlarını yakalamaya çalışın.

*      Hiçbir fikriniz olmayan soruları boş bırakın. Yanlış yaptığınız sorulardan doğru yaptığınız soruları götüreceğinden netinizin düşmesine sebep olacaktır. Bu da puan ve sıralamanızı etkileyecektir.

*      Sorularda altı çizili ifadelere dikkat edin.

*      Çözemediğiniz size zor gelen soruları atlayıp diğer sorulara geçin. Zor soru üstünde dakikalarca düşünmek size zaman kaybettirecektir.

*      Paragraf sorularında önce soruyu okuyup daha sonra paragrafı okuyun. Soruda ne istediğini bilerek paragrafı okursanız cevabı daha kısa sürede daha doğru şekilde bulacaksınızdır.

*      Sınavda çözme ihtimalinizin olduğu sorulara işaret koyun. Bu şekilde kalan sürede geriye dönüp bakmanız kolaylaşacaktır.

*      Soruları çözdükçe optiğe işaretleyin. Toplu işaretleme yapmak kaydırma yapmanıza neden olabilir.

*      Sınav süresini arada kontrol edin. Bu şekilde süreyi daha verimli kullanmaya çalışabilirsiniz.

*      Sınav anında panik yapmamaya çalışın. Panik yapmak sizi daha çok hızlandırmak yerine sadece sorularda hata yapmanıza neden olacaktır.

*      Sınav süresi bittiğinde gözetmen öğretmenin yönlendirmelerine uyarak kitapçığınızı teslim edin.

 

HEDEFİNE ULAŞANLAR HEDEFE VARMAK İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR.

Yeni yolların sizleri hayallerinize götürmesi dileğiyle.

Çayırkent Çok Programlı Anadolu Lisesi

Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Buse KAYGANA

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.06.2021 - Güncelleme: 28.03.2022 13:37 - Görüntülenme: 255
  Beğen | 0  kişi beğendi